In 2008 begon Strict Academy: het traineeship voor high potentials. Ondertussen zijn er een hoop trainees afgestudeerd en uitgestroomd naar verschillende bedrijven. Thales, KPN, ProRail: het zijn enkele voorbeelden van de vele mooie bedrijven waar trainees projecten hebben gedaan of werkzaam zijn. Ondertussen waren we wel nieuwsgierig wat er van deze trainees is geworden. In deze blogserie praten we bij met oud-trainees: hoe gaat het met ze en wat doen ze nu?

‘Strict betekende absoluut een vliegende start van mijn carrière. Ik heb veel kansen gekregen, veel geleerd. Ik draag Strict een warm hart toe.’

Moniek Razenberg laat er geen misverstand over bestaan; ze is blij dat ze in 2009 met het traineeship van Strict begonnen is. ‘Het was een spannende tijd; ik was nog jong, had geen technische achtergrond, vroeg me af of mijn kennis wel toereikend zou zijn. Ik wilde meer leren over de verschillende functies en methodieken in de IT, maar heb vantevoren wel even getwijfeld of ik aan het traineeship wilde beginnen.’

Uiteindelijk springt ze in het diepe en komt ze terecht in een poule met nog zes andere trainees. Ze begint een project bij Thales, waar ze uiteindelijk de twee volle jaren van het traineeship is gebleven.
‘Thales is een mooi bedrijf. Groot ook, waardoor ik de mogelijkheid had om binnen de organisatie drie verschillende functies te vervullen. Door op drie totaal verschillende plekken te werken voelde ik waar mijn talenten lagen en waar ik energie van kreeg. Dat was heel waardevol. Het leerde me ook dat je niet per se een technische achtergrond hoeft te hebben om je helemaal op je plek te voelen in de wereld van de IT.’

Grote lijnen

Uiteindelijk is Moniek na haar twee jaar traineeship in dienst getreden bij Thales. ‘Ze startten net een nieuw project: ze namen het beheer van het OV-chipkaartsysteem over van Vialis Public Transport. Daarmee ontstond een nieuwe vestiging van Thales in Houten, genaamd Thales Transportation Systems. Ik kon helpen bij het inrichten van de ICT processen conform ITIL Good Practices en de Lean Six Sigma principes. Dat was een mooie uitdaging waar ik veel van heb geleerd.
Tijdens mijn traineeship had ik gemerkt dat ik goed ben in de grote lijnen bewaken en in relatie- en procesmanagement. Dat kwam hier goed van pas. Bovendien praatte ik met de technici om me heen, waardoor ik veel kennis opdeed.’

Uiteindelijk stapte Moniek na vier jaar werken bij Thales over naar ’s Heeren Loo Zorggroep, waar ze nu de rol van IT Accountmanager vervult. ‘Ik zit helemaal op mijn plek. Voor mijn traineeship bij Strict had ik ook al gewerkt als accountmanager, maar dat was vanuit commercieel oogpunt. In mijn huidige functie ben ik de schakel tussen de business en de IT. Ik zorg ervoor dat alle managers onze IT voorzieningen optimaal kunnen gebruiken. Ik luister naar hun ervaringen op de werkvloer en ondersteun ze vanuit het oogpunt van IT, ook als procesmanager. Dit alles om de business vooruit te helpen- ik houd ervan om dingen steeds maar te verbeteren.’

Niet-techneut

Moniek benadrukt nog maar eens dat er binnen de IT heel veel mogelijkheden zijn. ‘Ik wist dat ook niet, maar heb het echt ervaren. Er zijn zoveel functies die je als niet-techneut prima kunt vervullen. Júíst als niet-techneut, zou ik bijna zeggen. Laat je dus niet afschrikken door het label IT; met name vrouwen willen nog wel eens denken dat ze niet geschikt zijn. Dat is jammer’, aldus Razenberg.

‘Het traineeship van Strict Academy heeft mij heel veel opgeleverd. Ik ben blij dat ik, door zoveel verschillende dingen te doen, stap voor stap naar een werkomgeving ben gegroeid die echt bij me past. Ik voel me thuis bij mijn huidige functie. Daarnaast heb ik tijdens mijn traineeship mijn vriend Rens ontmoet; hij was een van de trainees van een vorige lichting. Hij is natuurlijk het allermooiste wat ik aan Strict Academy heb overgehouden’, lacht Moniek.