In 2008 begon Strict Academy: het traineeship voor high potentials. Ondertussen zijn er een hoop trainees afgestudeerd en uitgestroomd naar verschillende bedrijven. Thales, KPN, ProRail: het zijn enkele voorbeelden van de vele mooie bedrijven waar trainees projecten hebben gedaan of werkzaam zijn. Ondertussen waren we wel nieuwsgierig wat er van deze trainees is geworden. In deze blogserie praten we bij met oud-trainees: hoe gaat het met ze en wat doen ze nu?

Deze keer spreken we met Niels Bergervoet, op dit moment consultant binnen Strict. Toen we hem een bericht stuurden, reageerde hij meteen enthousiast, en nog geen week later troffen we hem op het Strict kantoor in Vianen. Terwijl de stralende zon naar binnen schijnt, vertelt hij ons over hoe hij ooit begon bij Strict Academy en hoe hij het nog altijd naar zijn zin heeft, nu bij Strict. We beginnen met hoe hij bij Strict Academy terecht kwam: “Na mijn opleiding New Media & Digital Culture aan de Universiteit Utrecht, begon ik als informatiespecialist. Al gauw merkte ik dat dit niet helemaal was wat ik wilde.”

Hij besloot dat hij nog verder wilde leren en ging op zoek naar een traineeship. “Ik wist dat ik graag meer wilde leren, wilde kunnen sparren met collega’s en welke richting ik op wilde, namelijk consultancy. Binnen een paar gesprekken was het voor mij duidelijk: ik wilde bij Strict Academy aan het werk. Gelukkig dachten ze er andersom hetzelfde over.”

Aan de slag

Eenmaal binnen bij Strict Academy, kon hij al snel aan de slag. Zijn eerste opdracht was als relatiemanager bij Rijkswaterstaat: “Ik was de spil tussen het programma Online en de ICT afdeling. De samenwerking tussen deze twee moest ik managen en verbeteren. Daarnaast had ik nog verschillende programmataken, zoals het opstellen van de communicatiestrategie.” Toen hij na een jaar weg zou gaan, kreeg hij een aanbod om te blijven. Even pauzeert hij, voor hij verder gaat: “Als het aanbod eerder was gekomen en ik er langer over had kunnen nadenken, had ik het misschien wel aangenomen. Op dat moment was het te plotseling en wilde ik nog meer ervaring opdoen en bij andere bedrijven kijken.” Hij vervolgde zijn traineeship bij de Politie, waar hij bij het Meldkamer Diensten Centrum (MDC) aan de slag ging. “In de 1,5 jaar dat ik daar zat, heb ik verschillende rollen gehad, zoals procesanalist, projectleider en changemanager.”

Praktijkervaring: aansluiting van de universiteit op de markt

Naast de opdrachten bij bedrijven, hadden de trainees ook iedere twee weken een cursusdag. “Natuurlijk heb je iedere twee weken een cursusdag en krijg je daar veel harde kennis, maar juist de praktijkervaring en de kennis die je opdoet bij verschillende bedrijven, zijn het belangrijkste wat ik geleerd heb. Je ziet hoe iets net even anders moet of wat niet goed liep bij een vorig bedrijf en dit kan je weer goed toepassen op volgende projecten.” Dat is zijn ogen ook het grootste voordeel voor de trainee. “Vanuit de universiteit mis je vaak de aansluiting op de markt. Terwijl je veel leert in korte tijd – en dan vooral praktijkkennis – kan je nog steeds je theoretische kennis toepassen.”

Ondanks het gebrek aan praktijkervaring ziet Niels veel voordelen voor de bedrijven die trainees in dienst nemen. “Trainees zijn erg gemotiveerd en kunnen dingen erg snel oppakken. En dat tegen een goed tarief.” Het komt overheen met wat andere trainees ons ook al vertelden: trainees zijn jonge, gemotiveerde high potentials.

Een goede sfeer

Niels werkt eerst als junior consultant en nu alweer een jaar als consultant. Wat bevalt hem nou zo goed aan Strict? Daar is hij duidelijk over: “Strict is vrij klein en heeft een platte organisatie. Door de korte lijntjes weet je altijd bij wie je moet zijn voor informatie. Daarnaast is vragen stellen makkelijk door de goede sfeer.”

Zijn laatste opdracht is nog geen 6 weken geleden afgelopen, vlak voor zijn vakantie. “Ik deed een opdracht bij het Zorginstituut Nederland, waarvoor ik het ontwerpen, implementeren en uitvoeren van portfoliomanagement voor de sector Zorg deed. Ik was dus betrokken bij het gehele traject. Het is heel leuk om zo het hele traject te kunnen meemaken.”

Ook opzoek naar zo’n toffe ervaring en de start van je carrière? Meld je aan als trainee!