Op donderdag 22 november zijn we op bezoek gegaan bij Djoeke Jehee, ex-trainee van Strict Academy en inmiddels in dienst bij Royal Schiphol Group. Djoeke was als trainee al IT-projectmanager bij Schiphol van verschillende projecten. Haar mooiste, meest tijdrovende, meest complexe, uitdagendste en ook langste project, is de bouw van een nieuwe Pier op de luchthaven. Met vele stakeholders is dit een hele mooi rol. Zeker als je kijkt naar de stappen die Djoeke heeft gemaakt de afgelopen jaren. Om erachter te komen wat Djoeke vond van het traineeship stellen we haar een aantal vragen.  Wat is het belangrijkste wat je hebt geleerd tijdens je Traineeship? Het eerste wat me te binnenschiet is dat mijn zelfvertrouwen heel erg gegroeid is. Voordat ik aan de Academy begon wilde ik altijd al heel veel maar ik had het idee dat ik daar niet genoeg kennis en niet genoeg skills voor had. Bij de Academy ben ik daar heel erg in begeleid en in gegroeid en dat heeft een positief effect op mijn zelfvertrouwen gehad. Ook zelfreflectie is iets wat ik heb geleerd, je bent namelijk continu bezig met intervisies en bespreekt casussen met elkaar om te zien hoe het de volgende keer anders kan en hoe andere dit aan zouden pakken. Daardoor krijg je veel verschillende inzichten. Als je daar in 2 jaar zo mee bezig bent, dan leer je dat gewoon. Daarnaast heb ook veel over de IT geleerd, het is dan ook een traineeship voor mensen die nog niet heel veel IT kennis hebben.  Samen met de zelfreflectie en het zelfvertrouwen waren ​dat de 3 belangrijkste punten. Wat merk je van de groei die je hebt gemaakt in de praktijk? Ik denk dat als ik dat niet zo had meegekregen in het traineeship, dan had ik niet zo’n grote stappen kunnen maken die ik nu hebt gemaakt. Eigenlijk is het gewoon een kwestie van bluffen, gewoon doen, niet bang zijn om de volgende stap te maken. Het gaat niet vanzelf, dus je moet gewoon een keer je bek opentrekken of jezelf laten zien. Dat brengt je gewoon echt verder. Hoe ervaarde je de overstap van Academy naar Schiphol? Dat was wel gek, want werkinhoudelijk veranderde er niks maar je mist natuurlijk de collega’s, de trainees, die je niet meer wekelijks spreekt. Dat vond ik wel jammer maar aan de andere kant werd ik hier weer opgevangen. Ik heb nu ook weer gesprekken met mijn manager over mijn toekomstplannen en wat ik kan doen om dat te bereiken. En hier ben ik ook aan het kijken naar wat voor cursussen ik  kan doen. De verandering is niet heel groot maar de coaching heb ik bijvoorbeeld niet meer en soms loop ik toch nog wel tegen dingen aan. Normaal zou ik dat met Karlijn (Reis van de Held) kunnen bespreken en nu niet meer. Dus ik moest wel zelf op zoek naar hoe ik dat dan aanpak. Hoe doe je dat dan nu? Ik heb mijn manager waar ik een goede relatie mee heb en mijn programmamanager waar ik dingen mee kan bespreken als ik ergens mee zit. Dus je zoekt wel de mensen om je heen waar je advies van kan vragen of waar je even kan klagen. De trainees spreek je niet meer iedere week maar er zitten een hoop trainees bij Schiphol. Zie je deze nog veel? Zeker. Ik zie de helft van mijn lichting nog wel vaak en dat komt ook omdat ze hier op opdracht zitten (StefanFrankCharles)Met de andere proberen we ook wel afspraken te maken maar dat is soms nog wel lastig omdat we over het hele land wonen. Iedereen wil dat wel heel graag dus we blijven elkaar ook nog wel zien alleen wat minder frequent. Bellen kan natuurlijk wel altijd. Naast mijn lichting is het ook leuk om van nieuwe trainees of uit andere lichtingen trainees te spreken, om te horen wat ze aan het doen zijn en op welke opdrachten ze zitten. Dat is wel minder geworden nu helaas. En wat is nu het gene wat je het meest mist aan Strict of aan de Academy? Ik denk toch het horen bij een traineegroep, dat vond ik heel leuk en waardevol. Je bent gewoon heel intensief met je ontwikkeling bezig. Nu is dat wat minder intensief en moet je er zelf voor zorgen dat je dat oppakt en dat je daar actie in gaat ondernemen. Schiphol regelt dat niet voor je maar faciliteert dat wel, er zijn mogelijkheden maar je moet het zelf ondernemen. Het traineeship gaf echt een houvast. En in welke opzichten lijken Strict en Schiphol op elkaar? Nou in de zin dat Schiphol zeker openstaat voor de ontwikkeling van hun mensen. Je mag echt alle cursussen doen, daar zijn ze heel erg vrij in. Dus mijn groei zal hier zeker niet stoppen. Daarnaast heeft Schiphol ook intervisie groepen. Dus binnen de afdeling zijn er groepjes gevormd (van IT-projectmanagers) waarmee intervisies gedaan worden. Ook hebben we binnen Schiphol vaak presentaties over nieuwe innovaties of andere bedrijven die iets komen vertellen over hun projecten, zo blijf je ook op de hoogte. Heb je nog Tips? Ik zou proberen om alles uit je traineeship te halen, dus overal naar toe gaan, ook al heb je het druk of heb je even geen zin. Alles wat je erin stopt, haal je er ook weer uit. Nu is het moment, als je later wat ouder bent ga je dat soort dingen allemaal niet meer doen. Wij wensen Djoeke veel succes bij Royal Schiphol Group!