Lopend over de universiteitscampus na 5 jaar bedacht ik me dat 5 jaar toch al wel erg lang geleden is. Dezelfde gebouwen, maar geen bekende gezichten meer, wat gaat de tijd dan toch snel voorbij. Het lijkt voor mij als de dag van gister dat ik hier iedere dag kwam om een college te volgen, te studeren of een presentatie te geven. 
Dat laatste is waarom ik hier vandaag ook ben. Een presentatie over mijn traineeship bij Strict Academy! Maar hoe hou ik het bij 45 minuten, terwijl ik wel 3 uur vol kan praten over mijn leuke en uitdagende baan?

We beginnen maar gelijk met het schrikwekkende idee van ICT de wereld uit te helpen. Nog steeds hebben veel mensen – niet alleen studenten – bij ICT een afschrikkend beeld. Dat is toch alleen voor de techneuten en geeks onder ons? Nou, nee! Dat is nu juist waar het bij Strict Academy niet om draait!

Maar wat doen we dan wel met ICT?

Strict Academy leidt ons op om mee te kunnen gaan met de innovaties op het gebied van ICT en deze te adresseren in een organisatie. Door technische trainingen van ervaren consultants, projectborrels of site-visits leren we alles over de ICT-wereld en de huidige ontwikkelingen. Daarbij gaat het vooral om de koppeling tussen ICT en organisaties. Die koppeling noemen we ook wel de ‘Connected Enterprise’: de wereld die continu in connectie is en waar je als organisatie niet in kunt achterblijven.

Tijdens het traineeship leer je over de mogelijkheden die ICT voor jou als mens, maar ook voor een organisatie te bieden heeft. Je leert hoe je de koppeling maakt tussen de mogelijkheden van ICT en de wensen, eisen en mensen van een organisatie. Een ICT-opleiding is hiervoor zeker niet nodig! Er lopen dan ook mensen met erg verschillende achtergronden rond. Denk bijvoorbeeld aan studies als organisatiewetenschappen, business administration, commerciële economie en media en communicatie. Zolang jij een spin het web bent die koppelingen kan maken in een organisatie, ben jij geschikt voor Strict Academy.

Meer dan alleen ICT

Nu het schrikwekkende beeld van ICT de wereld uit is geholpen, voel ik de sfeer veranderen. Je hoort iedereen bijna denken ‘dit traineeship kan toch wat voor mij zijn’. Dat idee wordt helemaal bevestigd als we verder gaan over wat we nog meer doen. Naast specifieke ICT-trainingen volg je ook de projectmanagement methodieken van deze tijd, zoals een Agile/Scrum training die je direct kunt toepassen bij je klant. Vele klanten werken inmiddels met daily stand-ups of een Scrum bord. Dan is het als trainee natuurlijk wel gemakkelijk om te weten wat je daarmee kunt en wat je rol hierin kan zijn. Een Strict collega met ervaring bij klanten vertelt je hierover in een interessante trainingssessie. Vervolgens stoom jij jezelf klaar voor de certificering, zodat je dit ook direct in je opdracht toe kunt passen.

Zijn we dan alleen maar bezig met trainingen en certificering? Gelukkig niet! In de twee jaar bij Strict Academy gaan we aan de slag bij verschillende organisaties. Je voert opdrachten uit om zo ervaring op te doen bij grote bedrijven in verschillende branches. De doelstelling is ongeveer drie verschillende organisaties in het tweejarig traineeship, waarin je dus aspecten kunt ontdekken van verschillende organisaties. Deze bagage neem je vervolgens weer mee naar de nieuwe klant, waarbij de klant weer profiteert van de kennis die je hebt opgedaan. Zo krijg je ontzettend veel ervaring op het gebied van projectmanagement of consultancy en krijg je daarnaast een goed beeld van het werk dat je later kunt gaan doen.

Aan het eind van mijn verhaal is in de zaal de conclusie wel duidelijk: ICT, dat is zeker niet alleen voor techneuten! Ook wanneer je geen ervaring hebt met ICT pas je binnen Strict Academy. Het draait er vooral om dat jij de koppeling kunt maken tussen de organisaties en ICT en dat terwijl alles soepel blijft verlopen. Kortom: een uitdagend traineeship!