Een ICT traineeship?

Het eerste wat ik dacht toen mij gevraagd werd of ik interesse had in een ICT traineeship was: ik heb helemaal geen verstand van ICT. Ik heb zelf namelijk Bedrijfskunde gestudeerd en slechts een paar introductie vakken over ICT gehad. Ook had ik geen idee waar een router voor dient of wat het verschil is tussen 3G en 4G. Ondanks dat werd ik toch wel nieuwsgierig, want degene die het mij benaderde wist dat ik geen technische of ICT achtergrond had (dat is toch raar?).

Beeldvorming rond ICT

Al heel snel kwam ik erachter dat mijn beeld van ICT niet klopte. Ik dacht namelijk aan computers, vaste telefoons, bits en bytes, kabels, ICT kelders -zoals bij de NETFLIX serie The IT Crowd– en ga zo maar door. Dit soort ICT’ers bestaan ook nog wel, maar de moderne ICT’er (vaak ook wel IT’er genoemd), heeft meer nodig dan alleen verstand van computers en het internet. Je moet met collega’s en klanten kunnen praten op een manier dat ze je begrijpen.

Dat is iets wat ik wel kan, dacht ik toen. Maar wat wordt er dan van je verwacht? Nou, heel simpel, jij moet ervoor zorgen dat de IT afdeling begrijpt wat de business wil en vice versa. Je vertaalt dus de  behoefte van de gebruiker naar IT oplossingen. Moet je daarvoor een technische achtergrond hebben? Nee zeker niet, want in de rollen die we als trainees vervullen slaan wij vaak de brug tussen de business en de technologie. Sterker nog, op een uitzondering na heeft geen van mijn mede-trainees een technische achtergrond (Bedrijfskunde, Business Management, Bestuur- en organisatiewetenschappen komen het meest voor).

Dus het is niet raar?

Helemaal niet, tegenwoordig hoef je geen techneut te zijn om in de ICT te werken. Dat is soms wel even wennen, want het is toch raar om aan je vrienden te vertellen dat je bijvoorbeeld ICT systemen test, op de derde grootste luchthaven van Europa?  Of dat je een IT programma ondersteunt dat ervoor zorgt dat een kinderziekenhuis op tijd open kan, terwijl je geen technische opleiding hebt gedaan? Gelukkig was ik dankzij de juiste trainingen en goede inhoudelijke gesprekken met collega’s binnen no-time up-to-date wat betreft ICT kennis en daarom in staat om dit te doen. Als ik dat aan ze vertel, begrijpen ze het wel.

Dus kan jij ook in de ICT werken?

Of wil je wat meer informatie? Kijk dan eens op de site van Strict Academy en volg ons op Instagram (je raadt nooit waar deze blog geschreven is). Via deze kanalen kan je zien voor welke toonaangevende bedrijven we allemaal werken en wat voor opdrachten we doen. Best indrukwekkend! Mocht je toch nog vragen hebben of gewoon eens een kop koffie met een van ons willen drinken, neem dan gerust contact op via onze contact pagina, of laat hieronder een reactie achter.