Presenteren; de een ziet er als een berg tegenop, voor de ander is het een natuurlijke manier om zich te uiten. Maar één ding is zeker: presenteren kan je leren! Tijdens een interssant en interactief laboratorium (LAB) hebben we veel handige tips geleerd over presenteren. Vandaag delen we deze tips met jullie. Want ja, ook als je geen trainee bent, kan je hier nog van leren!

Leren Presenteren

Als onderdeel van Strict Academy hebben wij, trainees Djoeke, Jannet, Jessica, Liane, Charles, Stefan, Frank en Johan, dus een LAB gevolgd over presenteren. Hieronder zien jullie een plaatje met de Strict Academy presentatie instructies. Zoals je ziet bestaat presenteren uit drie onderdelen: het voorbereiden, de inhoud en de stijl van de presentatie. Het goed beheersen van deze drie onderdelen vormt samen een goede presentatie. Gelukkig hoef je niet meteen een pro te zijn: presenteren kan je leren en onderstaande tips helpen je daarbij!

Voorbereiding

Een goede presentatie start met de juiste voorbereiding! Probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen vooraf aan je presentatie. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wie is mijn publiek?
  • Voor wie doe je de presentatie?
  • Waarom willen zij naar je presentatie luisteren?
  • Wat weet mijn publiek al over het onderwerp en wat wil ik hen meegeven?

Daarnaast is het belangrijk om de kennis van de doelgroep juist in te schatten, zodat je jouw taalgebruik hierop kan aanpassen en jargon kon vermijden of juist gebruiken. Je zult hiervoor van tevoren verwachten moeten achterhalen. Dit doe je vooraf of tijdens de start van de presentatie door vragen te stellen aan je publiek.

Denk ook aan je stijl bij de presentatie: hoe wil je overkomen op je publiek? Je stijl en voorkomen bepalen hoe mensen je zien. Zorg daarom dat dit overeenkomt met de doelen die je met de presentatie hebt. Bij een presentatie aan het managementteam of de raad van commissarissen is wellicht een pak vereist, maar een presentatie voor een team of groep medewerkers prefereert een meer alledaagse stijl.
Wanneer je de presentatie ondersteunt met een PowerPoint, maak dan gebruik van een wireless presenter. Hiermee straal je meer rust uit.

Is je presentatie klaar? Repeteer hardop en nodig iemand uit om te luisteren en feedback te geven. Zo weet je hoe je presentatie en jijzelf overkomen op het publiek. Vergeet ten slotte ook niet alles vooraf klaar te zetten en de techniek te testen. Niets is zo vervelend als een presentatie die niet werkt! Vooraf klaarzetten en testen voorkomt veel stress en knulligheden.

Inhoud

Uiteindelijk draait een presentatie om de inhoud. Je wilt dit zo duidelijk mogelijk overbrengen en ervoor zorgen dat je publiek dit meeneemt en onthoudt. Zorg daarom voor een duidelijke structuur met een inleiding, kern en slot/conclusie.

Door een duidelijke structuur wordt je publiek meegenomen in je verhaal. Je neemt ze aan de hand mee op jouw reis door de presentatie. Dit kan door middel van storytelling, maar ook door een verhaal met bovenstaande structuur en een duidelijke rode draad door je presentatie.

Probeer de aandacht van je luisteraars vast te houden door een visueel aantrekkelijke presentatie, met bijvoorbeeld een video, vraag, quiz, storytelling of humor. Door het gebruik van (interactieve) beelden heb je interactie met je publiek en houd je ze bij je verhaal. Let wel op dat dit aansluit bij je onderwerp! Een leuk plaatje van je hond die je toevallig onlangs hebt gemaakt en wel erg leuk vindt, is niet echt geschikt.

Het gevaar is dat het eenrichtingsverkeer wordt. Dit kun je voorkomen door een vraag te stellen of een actueel onderwerp aan de kaak te stellen. Publiek raakt vaak afgeleid door veel bulletpoints of veel tekst. Probeer de focus op jou als spreker te houden door een constant format aan te bieden.

Stijl

Iedere presentator heeft zijn eigen stijl, dat is belangrijk. Maar let er wel op dat deze past bij het doel en dat deze stijl op de juiste manier overkomt op je publiek. Denk hierbij aan je houding, kleding, stemgebruik, mimiek. Dit zijn allemaal zaken die je publiek beïnvloeden en waardoor je de aandacht kunt behouden, maar ook het publiek juist kunt afleiden; je glitterpumps van de afgelopen kerst stonden hartstikke leuk, maar tijdens een presentatie moet je hier ook op kunnen staan en bewegen.

Houding en uitstraling is ook van belang.

Met je houding kan je zekerheid en overtuiging uitstralen, zelfs al ben je niet zo zeker. Om je zenuwen te beheersen kun je bijvoorbeeld gebruik maken van geheugenkaartjes met steekwoorden. Op deze manier heb jij je focus op de kaartjes en het onderwerp en niet op het labeltje van je colbert.

Als mensen zenuwachtig zijn, gaan ze vaak snel ratelen. Het is daarom slim om af en toe bewust stiltes te laten vallen. Stiltes helpen mensen na te denken over je woorden en de boodschap van de presentatie. Dit geeft jezelf tegelijkertijd rust en een moment om op adem te komen.

Als laatste tip: let op dat je houding en overkomen niet te geforceerd is, maar dat je gewoon jezelf moet zijn tijdens een presentatie. We kunnen niet allemaal de Steve Jobs of Louis van Gaal uithangen tijdens de presentatie! Plak je eigen stempel op de presentatie zodat je publiek weet dat dit is wat jij wilt overdragen. Het belangrijkste punt wat we mee willen geven is:  Blijf jezelf!

 

Deze leerpunten helpen ons de volgende presentaties succesvol uit te kunnen voeren en vol vertrouwen in te vliegen. Heb je nog vragen of opmerkingen, of ben je benieuwd of jouw presentatie de succesfactor heeft? Laat het ons weten door een reactie achter te laten!

Dit stuk is geschreven door Djoeke, Jannet, Jessica, Liane, Charles, Stefan, Frank en Johan. Ze zijn allen trainees bij Strict Academy. Zij werken bij een klant als consultant, projectmanager, projectmanagementondersteuner of vergelijkbare functie. Daarnaast volgen ze een intensief trainingstraject wat in de praktijk inhoudt dat je twee dagen in de maand een trainingsdag hebt. Dit kan grofweg onderverdeeld worden in Reis van de held met persoonlijke ontwikkeling, coaching en intervisiesessie, LAB’s, vakinhoudelijke ICT trainingen en consultancy methodieken. Deze inhoudelijke trainingen worden gegeven door ervaren consultants en projectmanagers van Strict die hun kennis en ervaringen onder andere op deze manier doorgeven aan de trainees van Strict Academy.