Zojuist de diploma-uitreiking achter de rug en even lekker vakantie gevierd? Dan wordt het nu vast tijd om de handen uit de mouwen te steken en op zoek te gaan naar een baan! Maar waar vind je die? Op LinkedIn!

LinkedIn is een medium dat je prima kunt gebruiken wanneer je op zoek bent naar een passend traineeship. In vele studies wordt benoemd dat netwerken belangrijk is voor de rest van je carrière. Dit kan in real life, maar je online zakelijk netwerk vind je op LinkedIn. De vraag die rest is dan: hoe kan ik LinkedIn gebruiken om een baan te zoeken? Hieronder enkele tips voor het vinden van een traineeship via LinkedIn!

1.       Bouw een goed profiel

Een goede start begint bij jezelf. Zorg dat je profiel up to date is en dat je kort en bondig jezelf laat zien. LinkedIn is een zakelijk netwerk, dat wil zeggen dat de focus ligt op de professionele kant van mensen. Belangrijk hierin: wees altijd eerlijk over je ervaringen en interesses. Je wilt immers niet in een sollicitatiegesprek uitleggen waarom de zaken er toch net wat anders voorstaan dan dat jij hebt geschetst op je LinkedIn profiel.

Recruiters bij een traineeship gaan eerst op zoek naar informatie over de sollicitant, en omdat LinkedIn een hoge PageRank heeft in Google zal deze informatie snel gevonden worden. Zorg ervoor dat je profiel zo compleet mogelijk is, maar beschrijf je ervaringen en interesses kort en bondig om de aandacht van de lezer vast te houden. Leuk is bijvoorbeeld de toevoeging van een korte samenvatting, hierin beschrijf je wat je kunt, waar je interesses liggen en waar je naar op zoek bent. Let hierbij wel op dat je een aantrekkelijk verhaal schrijft, werk bijvoorbeeld met bullet points zodat lezer niet voortijdig afhaakt.

2.       Vorm je netwerk

Wanneer je profiel klaar is om te gebruiken kun je je netwerk gaan ontwikkelen en uitbouwen. Gemakkelijk om te beginnen is je Outlook contacten te importeren en alle contacten een persoonlijke uitnodiging te sturen. Dit kan individueel of in een semi-persoonlijk groepsbericht. Daarna kun je actief op zoek gaan naar medestudenten en/of oud-collega’s om je netwerk op te bouwen. Zij zijn waarschijnlijk weer gelinkt aan andere mensen in je omgeving waardoor je snel een netwerk opbouwt. Ga niet in het wilde weg iedereen aan je netwerk toevoegen maar kies je mensen die je kent, waar je ooit mee gesproken hebt of die aansluiten bij jouw interesses en carrièrepad.

3.       Gebruik groups

Door lid te worden van een group word je op de hoogte gehouden van de actuele zaken die spelen rondom een bepaald thema en kun je actief deelnemen aan de discussies. Dit kan bijvoorbeeld een besloten alumni group zijn van je studie of eerdere (bij-)baan maar ook een group waarbij het onderwerp je aanstaat en je graag lid wilt worden om op de hoogte te blijven van de trends en ontwikkelingen. Hier heb je vaak al de eerste mogelijkheid om bij mensen aan te haken die dezelfde interesses hebben, je zet jezelf in de spotlight door vanuit je kennis aan te haken bij discussies. Daarnaast komen er in groups regelmatig vacatures voorbij die mogelijk bij jou aansluiten.

4.       Gebruik de jobs functie

Via LinkedIn kun je ook zoeken naar banen met de functie ‘Jobs’. Vul hier een functie of sleutelwoord in zoals ‘ IT traineeship’ in en combineer dat met je regio. De zoekmachine gaat dan op zoek naar een match voor jou. Er zijn verschillende functies om hiermee op zoek te gaan naar je droom traineeship. Je kunt deze vervolgens ook als alert instellen zodat je wekelijks een update krijgt van de banen bij jou in de regio die overeen komen met je interesse- of kennisgebied. Via het alert krijg je ook de traineeships te zien waar mensen in je netwerk werkzaam zijn of een link mee hebben, op deze manier zijn de traineeships ook gemakkelijker toegankelijk voor je.

5.       Contact met een toekomstige collega

Bij een vacature staat over het algemeen de contactgegevens van de recruiter of manager in de tekst, maar wat als je net wat meer inhoudelijke informatie over de functie wilt weten? Je kunt dit uiteraard naar vragen bij een recruiter, maar je kunt hier ook LinkedIn voor gebruiken. Ga allereerst naar de LinkedIn pagina van de organisatie en kijk of je daar meer informatie kunt achterhalen. Daarna zoek je in je netwerk of er iemand gelinkt is met een persoon in de organisatie waar jij een leuk traineeship hebt gezien. Een tweedegraads match! Je kunt deze persoon vervolgens een connectieverzoek sturen waarin je in twee zinnen uitlegt waarom je meer wilt weten over werken bij bijvoorbeeld Strict Academy. Mensen zijn over het algemeen erg enthousiast over het werk dat ze in het dagelijks leven doen. Hierdoor zullen zij je graag wat vertellen over de organisatie zodat je al een voorsprong hebt bij de daadwerkelijke sollicitatie. Daarnaast kun je op deze manier ook alvast je toekomstige collega’s bekijken en beoordelen of je zo op het eerste gezicht bij de club past.

6.       De sollicitatie

Ben je inmiddels zo enthousiast over de traineeship geworden en durf je het aan om te solliciteren, gebruik dan de sollicitatie button van LinkedIn. Je kunt hier vaak je cv en motivatie uploaden om via deze weg een sollicitatie te doen. Vermeld hierbij ook dat je de sollicitatie hebt gezien via LinkedIn, de recruiter ziet dan direct dat je actief bent met netwerken en dat je profiel er aantrekkelijk uit ziet. Je kunt bijvoorbeeld ook zien wie in de laatste dagen je profiel heeft bekeken zodat je kunt zien of er mensen zijn die interesse in je hebben, en zo ja, welke mensen dit zijn. Mocht dit niet overeen komen met je wensen of de doelgroep die je aan wilt spreken, dan kun je je profiel op een andere manier inrichten.

7.       Gebruik LinkedIn om je gesprekspartner op te zoeken

Omdat je brief zo enthousiast werd ontvangen ben je uitgenodigd voor een gesprek. Om je zo optimaal mogelijk voor te bereiden kun je via LinkedIn ook alvast je gesprekspartner opzoeken. Op deze manier weet je meer over zijn/haar achtergrond en ook de eerdere werkzaamheden en vind je eerste aanknopingspunten voor een gesprek. Je kunt dan vragen naar een lopend of afgerond project dat bij jouw interesses past. Hiermee laat je direct je betrokkenheid en goede voorbereiding op het gesprek zien. 

Ben je benieuwd naar Strict Academy? Schroom niet contact met me op te nemen via LinkedIn of laat een reactie achter op de website van Strict Academy.