Eindelijk een reactie op je sollicitatie binnen. Vol goede moed open je het mailtje. “We hebben een overweldigend aantal reacties ontvangen. De selectie van kandidaten stelt ons voor lastige keuzes. Uiteindelijk hebben we een aantal sollicitanten geselecteerd waarmee we in gesprek gaan. Helaas is onze keuze hierbij niet op jou gevallen.”

Pff… Ondertussen weet je zelf ook wel dat er op de meeste vacatures veel reacties binnenkomen. Honderd reacties is bijna normaal geworden! Je kunt natuurlijk telkens weer een brief in elkaar flansen. Maar heb je wel goed naar je cv gekeken? Springt je cv er echt uit ten opzichte van anderen? Ik geef je 7 tips zodat je dit voor elkaar kunt krijgen!

1. Persoonlijke touch

Begin je cv met een persoonlijk stukje, een korte samenvatting van jezelf. In maximaal vijf zinnen beschrijf je wat voor persoon je bent en wat je wilt bereiken. Kijk wel uit dat je geen clichématige taal gaat gebruiken; het stukje moet een goede binnenkomer zijn en de lezer nieuwsgierig maken naar jou. 

2. Het oog wil ook wat

Naast inhoudelijk is het ook belangrijk om je cv visueel wat op te knappen. Er zijn allerlei leuke tools om gemakkelijk een top cv maken, hier hoef je geen crea-bea voor te zijn. Een paar voorbeelden:

  • Re.vu: hier kun je met behulp van je LinkedIn profiel een cv maken
  • Kinzaa: maak van je cv een infographic
  • About me: bouw een website voor je toekomstige werkgever
  • Doyoubuzz: een beetje kleur en design kan geen kwaad
  • Pinterest: voor nog meer cv inspiratie!

3. Geen overkill maar overzicht

Let op dat er geen overkill ontstaat op je cv. Je hoeft niet alles te delen en wat je deelt moet overzichtelijk weergegeven zijn. Recruiters nemen gemiddeld maar 5-10 seconden de tijd om je cv te scannen. Maak een cv van maximaal twee pagina’s.

4. Picture perfect

Maak je cv nog persoonlijker met een mooie en representatieve foto. Door een foto op je cv word je beter onthouden. Gebruik een zakelijke foto met een egale achtergrond (bijvoorbeeld wit). Laat zien dat je energiek en zelfverzekerd bent! Heb je geen geschikte foto voor je cv? Laat er een maken door een fotograaf (of fotograaf in opleiding als je nog van een studentenloontje leeft).

5. STAR-methode

Bij stage en/of werkervaring is het belangrijk om kort je verantwoordelijkheden te benoemen en wat je hebt bereikt. Dit kun je formuleren aan de hand van de STAR-methode: Situatie, Taak, Actie en Resultaat.

6. Nevenactiviteiten & buitenlandervaring

Het is belangrijk om nevenactiviteiten en buitenlandervaring te benoemen. Onderschat de waarde hiervan niet. Het zegt veel over jou als persoon en geeft aan dat je sociaal en ondernemend bent.

7. Smullen!

Wil je echt alles uit de kast halen voor je droombaan, dan kun je nog wat zwaarder (en lekkerder) geschut inzetten. Print je cv op een heerlijke taart! Met lekker eten scoor je altijd en de medewerkers zullen je niet zomaar vergeten. Nog leuker is het om een stukje taart eruit te halen en de volgende dag bellen naar het bedrijf of ze een taart hebben ontvangen met een ontbrekend stukje…

Jij bent het ontbrekende stukje!