Gefeliciteerd! Eindelijk is het glorieuze moment daar: je ontvangt je diploma en je mag jezelf Bachelor of Master noemen. Je dompelt jezelf onder in de feestvreugde en viert je mijlpaal. De volgende dag word je heerlijk wakker (of met hoofdpijn) en stel je jezelf de vraag: Wat nu?

Misschien was je tijdens je studie al volop bezig met je toekomst, misschien was je net als ik en was je vooral heel blij dat je de eindstreep van de scriptiehel hebt gehaald. Eigenlijk doet het er niet toe, met dit blog probeer ik handvatten te bieden die kunnen helpen op het moment dat deze vraag in je opkomt.

In eerste instantie moet je jezelf afvragen: ben ik al toe aan het werkende leven? Mocht je hierover twijfelen, pak dan die kans en geniet van je laatste lange vakantie! De reiskriebels waren bij mijzelf echter in mindere mate aanwezig. Ik besloot me na de afronding van mijn studie te gaan richten op de volgende grote uitdaging: het vinden van een baan. Om te zorgen dat je hier een goede keuze in maakt is het belangrijk de volgende punten in gedachten te houden tijdens de zoektocht naar een baan.

1. Durf ergens te beginnen
Blijf niet geforceerd naar je droombaan zoeken. Als er een baan voorbij komt die mogelijkheden voor de toekomst biedt, neem hem! Zo had ik zelf nooit verwacht in de ICT-wereld terecht te komen. Toen kwam Strict voorbij waar ik voor mijzelf mogelijkheden zag om te kunnen groeien. Daarnaast denk ik dat ICT steeds belangrijker wordt in de toekomst. Op basis hiervan heb ik besloten bij Strict Academy aan de slag te gaan.

2. Accepteer de gevolgen
Accepteer dat je niet weet wat de gevolgen van je keuzes zijn. Ook ik heb hier in het begin moeite mee gehad. Wat nou als het me niet bevalt? Mijn advies is om hier vooral niet bang voor te zijn. Als je op internet zoekt naar succesvolle zakenmensen zie je vaak dat iemand in eerste instantie een paar keer gefaald heeft voordat ze eenmaal succesvol werden. En wie weet zit jij wel gelijk op je plek, dit zal je nooit weten als je geen keuze durft te maken.

3. Blijf actief
Wellicht leveren je sollicitaties niet gelijk succes op. Probeer in dat geval productief te blijven om zo een ‘werkend ritme’ vast te houden. Als je geen verplichtingen hebt is het verleidelijk uit te slapen en/of de hele dag series te kijken. Je bed en Netflix worden je beste maten. Maar hoe langer je dit blijft doen, hoe lastiger het wordt om uit dit ritme te komen. Probeer bijvoorbeeld tussen 9 uur ’s morgens en 5 uur ’s avonds activiteiten voor jezelf te plannen. Ga een uurtje met je cv aan de slag, ga een uurtje sporten en struin een uurtje vacaturewebsites af. Stilstand is achteruitgang dus blijf in beweging!

4. Blijf niet te lang hangen in je studentenbaan
Hoewel het een verleidelijk aanbod is om meer uren bij je studentenbaan te gaan draaien, heb ik besloten dit niet te doen. Bij afgestudeerde collega’s om mij heen merkte ik dat zij vastgeroest raakte in de werkzaamheden, waardoor het actief zoeken naar een baan langzaam maar zeker uit hun gedachtegoed verdween. Mijn advies is daarom om niet teveel te gaan werken, zorg dat je voldoende tijd vrijhoudt om op zoek te gaan naar een baan. De bovenstaande handvatten hebben mij geen windeieren gelegd. Ik ben met veel plezier aan het 2-jarig traineeship van Strict begonnen. Hierbij krijg ik de kans mezelf verder te ontwikkelen tot een volwaardig consultant of projectmanager.

Wil je meer weten over het traineeship of de challenges die je tegenkomt na het afstuderen? Neem contact met mij op of laat een reactie achter.