IT trainee Charlotte Davis is 26 jaar en is het traineeship gelijk na haar opleiding gestart. Ze heeft de bachelor Organisatiewetenschappen aan de Tilburg University behaald. Deze studie is gericht op consultancy waarbij thema’s als projectmanagement en organisatiekunde veel aan bod komen. Ze heeft daarna de master Economische Psychologie aan de Tilburg University behaald en tijdens deze master kwamen zaken als de keuzes en beweegredenen  van mensen in economische situaties aan bod. Het menselijke aspect van deze studie was voor Charlotte een hele waardevolle toevoeging aan de projectmanagement aspecten vanuit haar bachelor. Vanuit deze twee studies vond ze dan ook de connectie met een consultancy en/of projectmanagement traineeship en door haar grote interesse in IT koos ze voor het IT traineeship bij ons.

Charlotte: “De overgang van studeren naar het traineeship was voor mij wel soepel. Tijdens het opleidingstraject was ik bezig met studeren, er waren toen nog twee opleidingsmaanden in het traineeship (dat is nu veranderd). Daardoor was het een soepele overgang van studie naar het traineeship. De eerste opdracht was wel heel iets nieuws, ik ging direct aan de slag als projectmanager en dat was nog helemaal nieuw voor mij en daardoor best wel pittig. Gelukkig vond ik het uiteindelijk niet al te moeilijk en was het een goede beginnersopdracht waarbij je fouten mocht maken.

“De eerste opdracht was wel heel iets nieuws, ik ging direct aan de slag als projectmanager en dat was nog helemaal nieuw voor mij en daardoor best wel pittig.”

Mijn huidige opdracht ben ik net gestart bij opdrachtgever Mixit en ik houd me daar voornamelijk bezig met projectmanagement werkzaamheden voor hun verschillende klanten. Hierbij draait het voornamelijk om verandermanagement en adoptie trajecten. Wanneer er een technische verandering moet worden geïmplementeerd, bijvoorbeeld een nieuwe Teams omgeving of een intranet, is het van belang dat medewerkers deze nieuwe werkwijze begrijpen en er goed mee gaan werken. Dat stukje adoptie wordt opgepakt door Mixit en ik ben intern de processen van al die specifieke opdrachten aan het managen.

Zo ben ik verantwoordelijk voor het bewaken van de plannen. Consultants zijn bezig met de inhoud van de verandering en kijken naar hoe medewerkers kunnen worden aangezet tot bijvoorbeeld met elkaar bellen via Teams of documenten delen via SharePoint of Teams. Dus hoe je medewerkers via de nieuwe applicaties die ze krijgen zo goed als mogelijk kan laten samenwerken. Dit zijn vaak lange en complexe trajecten, vooral wanneer de organisaties erg groot zijn. Hier komen dus veel verschillende processen en planningen bij kijken, ik ben dan als projectmanager verantwoordelijk voor het bewaken van de voortgang van de planning, het monitoren van geschreven uren en het financiële gedeelte. Ik heb hiervoor contact met verschillende stakeholders zoals: de eindklant, de projectmanagers van de eindklant en de projectmanagers van eventuele partners waarmee we werken.

“Hier komen dus veel verschillende processen en planningen bij kijken, ik ben dan als projectmanager verantwoordelijk voor het bewaken van de voortgang van de planning, het monitoren van geschreven uren en het financiële gedeelte.”

Mijn dagen zijn best wel druk momenteel, ik heb veel meetings en gesprekken. Ik heb natuurlijk ook een stukje onboarding vanuit de nieuwe opdrachtgever en overdracht van een andere Young Professional van wie ik de opdracht overneem. Naast het leren kennen van de organisatie ben ik al wel volop aan het werk. Dat is misschien ook wel omdat ik al een jaar bezig ben en opdrachten doe, dan hoef ik ook niet meer zo aan de hand te worden genomen. Bij alle opdrachten die ik tot nu toe heb gedaan was het volledig mijn eigen verantwoordelijkheid of ik thuis of op kantoor werkte. Uitsluitend vanuit huis werken is niet heel fijn voor de binding met de organisatie, dus dat vind ik zelf ook niet prettig. Ik werk ongeveer drie dagen thuis en twee dagen op locatie; of naar kantoor van Mixit of naar het kantoor van de eindklant.

De opdracht bij Mixit ben ik dus net gestart maar afgelopen half jaar ben ik met een informatiebeveiligingsopdracht bij een overheidsinstelling aan de slag geweest. Hiervoor sloot ik ook aan bij het GRC-team van Strict, die deze soort opdrachten oppakt. Ik heb mij aan het begin van mijn traineeship voorgenomen om zoveel mogelijk verschillende organisaties en kennisgebieden binnen de IT te zien en te leren kennen. Daarnaast sprak de publieke sector mij ook aan, deze opdracht bij een overheidsinstelling paste dus goed binnen mijn interesses. Deze opdracht was een certificeringstraject en ik heb meegewerkt aan de eerste stap binnen dit traject waarbij eigenlijk een soort nulmeting wordt gedaan. Hierbij wordt in kaart gebracht wat de huidige staat van informatiebeveiliging is en vanuit daar worden plannen ontwikkeld om dit te verbeteren zodat er een audit kan worden gedaan om te laten zien dat de organisatie klaar is om een certificaat te behalen. Hiervoor deed ik onderzoek binnen de organisatie aan de hand van interviews, ik managede het proces en inventariseerde wat er al was geïmplementeerd en wat nog niet.

“Ik heb mij aan het begin van mijn traineeship voorgenomen om zoveel mogelijk verschillende organisaties en kennisgebieden binnen de IT te zien en te leren kennen.”

Het gedeelte van het project waarvoor ik verantwoordelijk was is grotendeels afgerond en ik kon nog verder gaan met meewerken aan de vervolgstappen binnen dit project. Maar tijdens mijn gesprekken met de talentmanager merkte ik op dat ik niet zeker wist of ik me nog langer met het thema informatiebeveiliging wilde bezig houden. Ik heb tijdens het traineeship geleerd dat voordat ik een opdracht begin ik altijd een beetje voor mezelf uitzet wat ik eruit wil halen. Voorafgaand aan dit project had ik specifiek opgeschreven dat ik meer wilde leren over informatiebeveiliging en GRC. Daarnaast wilde ik toetsen of de publieke sector ook echt bij mij past. Deze punten heb ik er ook echt uit gehaald en daardoor weet ik dat ik de publieke sector goed bij me vind passen en heb ik ook veel inhoudelijke kennis opgedaan.

“Ik heb tijdens het traineeship geleerd dat voordat ik een opdracht begin ik altijd een beetje voor mezelf uitzet wat ik eruit wil halen.”

Verder leer ik veel over hoe de IT-wereld en projectmanagement in elkaar steken in de praktijk. Vanuit de bachelor Organisatiewetenschappen wist ik al wel goed hoe organisaties op verschillende manieren te werk kunnen gaan. Maar dit was wel vooral theoretische kennis, en nu ik drie opdrachten achter de rug heb merk ik dat ik ook goed begrijp hoe organisaties in de praktijk te werk gaan. Zo heb ik nu een goed beeld van welke afdelingen meestal aanwezig zijn, op wat voor manier deze zich tot elkaar verhouden en wat voor soort mensen en vraagstukken hierbij horen. Ook de belangen van verschillende afdelingen kan ik nu beter en sneller in kaart brengen. Toen ik in het begin van het traineeship op opdracht ging had ik best veel vraagtekens en nu merk ik dat ik een soort voelsprieten heb gecreëerd om echt doortastend te zijn en snel op te pakken waar het over gaat.

Naast de opdrachten vind ik het leuk om met de trainees leuke dingen te doen, daarom zit ik bij de evenementencommissie van Strict Young Professionals (SYP). Afgelopen jaar zijn we onder andere samen wezen stappen, hebben we gelasergamed en gekart en hebben we ook een rondleiding bij Schiphol mogen volgen. Ik vind het persoonlijk heel waardevol om met elkaar binnen SYP en met Strict collega’s leuke dingen doen, samen te lachen en informeel met elkaar te kletsen. 

“Afgelopen jaar zijn we onder andere samen wezen stappen, hebben we gelasergamed en gekart, en hebben we ook een rondleiding bij Schiphol mogen volgen.”

Tot slot vind ik het dus heel belangrijk om tijdens het traineeship zoveel mogelijk te proberen en te ervaren, binnen zoveel mogelijk rollen, kennisgebieden en organisaties. Hierdoor heb ik na één jaar bezig te zijn met het traineeship al een goed beeld van wat wel en niet bij mij past. Verder leer ik mezelf en ook de potentiële carrière die ik voor mezelf probeer uit te stippelen heel goed kennen. Mocht je ook op die manier te werk willen gaan, dan denk ik dat een traineeship waarbij je de kans krijgt om verschillende opdrachten te doen goed bij je past.”