Evelijn Ruijs is een 24-jarige IT trainee met een bachelor Bedrijfsmanagement MKB van de Fontys hogeschool in Eindhoven en een premaster en master Organisatiewetenschappen van de Tilburg University. Na haar studie wilde Evelijn graag een brug slaan tussen studeren en werken. Omdat ze niet zeker wist wat ze wilde, dacht ze dat een traineeship een goede keuze zou zijn. Op deze manier hoopte ze veel bedrijven en functies te kunnen zien en bezig te kunnen zijn met haar interessegebied verandermanagement. Ze kwam uiteindelijk bij Strict Young Professionals (SYP) uit omdat het IT werkveld dynamisch is en het haar een mooie opstartplek voor haar carrière leek.

Evelijn: “Ik vond het heel fijn om het traineeship te starten met een lichting, dus echt met mensen die ook net afgestudeerd zijn. Met z’n allen hebben we de opleidingen en trainingen gedaan en ik vond het leuk om dat samen door te maken. Doordat ik net klaar was met mijn studie had ik nog helemaal geen praktijkervaring. In de trainingen over o.a. Scrum en de trainingen van de Strict collega’s krijg je meer praktische kennis, daardoor had ik wel het idee dat ik goed voorbereid was toen ik daadwerkelijk aan de slag ging!

“Ik vond het heel fijn om het traineeship te starten met een lichting, dus echt met mensen die ook net afgestudeerd zijn.”

Momenteel ben ik bezig als Digitale Werkplekconsultant met een project bij de Gemeente Amsterdam vanuit mijn opdrachtgever Mixit. Hierbij houden we ons bezig met nieuwe digitale werkplekken waarbij nieuwe laptops, nieuwe software en veiliger werken belangrijke onderdelen zijn. We zijn er verantwoordelijk voor dat de digitale werkplek goed past bij de medewerkers en dat ze de nieuwe werkplek uiteindelijk willen gebruiken, kunnen gebruiken én dat ze begrijpen hoe ze ermee om moeten gaan. Er is een generiek plan, maar er zijn ook uitzonderingen aangezien er veel verschillende doelgroepen binnen de organisatie zijn, waaronder buitenmedewerkers. Tijdens deze opdracht ging ik dan ook naar de boswachters om daar interviews af te nemen omdat we het plan moesten aanpassen aan hun manier van werken.

“We zijn er verantwoordelijk voor dat de digitale werkplek goed past bij de medewerkers en dat ze de nieuwe werkplek uiteindelijk willen gebruiken, kunnen gebruiken én dat ze begrijpen hoe ze ermee moeten omgaan.”

Daarnaast ben ik ook bezig met een project bij woningcorporatie Woonstad Rotterdam. Hier zijn ze bezig met een documentenmigratie van de netwerkschijven naar Microsoft Teams. Bij deze organisatie is er per afdeling een werkgroep opgericht waarin de leden keuzes maken over de vormgeving van de nieuwe werkomgeving. De werkgroepen stellen ook de werkafspraken om goed met elkaar te kunnen samenwerken op. Binnen dit project begeleiden we vanuit Mixit de werkgroepen met hun taken en uiteindelijk gaan we ook helpen met het trainen van de medewerkers zodat de nieuwe werkvorm goed gaat landen. Ik ben dus voornamelijk bezig met hoe de mens kan werken met (nieuwe) IT- oplossingen en vind het leuk om mensen beter te laten snappen hoe de IT middelen werken en welke voordelen deze hebben!

Ik werk drie dagen op kantoor en twee dagen thuis. Dat vind ik superfijn, want ik moet wel een tijdje in de auto zitten om bij de klanten te komen. Mijn dagen beginnen vaak met gemiste zaken doorlezen en daarna heb ik vaak een vergadering met het team. Hierbij worden alle nieuwtjes besproken en nemen we door wat er die week gaat spelen. De projecten zijn meestal heel ad hoc, dus ik kan niet echt vooruitplannen. Er komt elke dag van alles bij wat spoed heeft. Ik bekijk dan voor mezelf wat echt de meeste prioriteit heeft en in de meeste gevallen bespreek ik dit ook met het team aangezien we best veel samen werken. Ik heb vaak kick-offs van projecten waarbij we een presentatie geven over wat de medewerkers te wachten staat en ervoor zorgen dat ze kunnen beginnen. Verder vul ik mijn week met brainstorms en teamvergaderingen met collega’s van Mixit en de interne teams bij de klanten. Wat ik trouwens heel leuk vind aan mijn werk is dat ik veel samenwerk. Samen sparren en tot iets komen geeft me energie! 

“Wat ik trouwens heel leuk vind aan mijn opdracht is dat ik veel samenwerk. Samen sparren en tot iets komen geeft me energie!”

Ik denk dat ik tijdens het traineeship vooral een stukje professionaliteit heb verder ontwikkeld. Toen ik net startte bij SYP durfde ik niet zo snel te zeggen wat er op mijn hart lag, en nu heb ik geleerd dat we worden ingehuurd voor onze expertise en wij verantwoordelijk zijn voor het realiseren van resultaten bij de opdrachtgever. Je hebt verantwoordelijkheden en ik heb geleerd dat als ik ergens verantwoordelijk voor ben, ik daar mijn mannetje voor mag staan en daarvoor mag strijden. Soms heb ik het gevoel dat ik heel erg van de bühne sta te schreeuwen, maar dat valt uiteindelijk wel mee omdat er altijd andere mensen zijn die nog harder schreeuwen. Daarnaast heb ik ook geleerd om goed te schakelen tussen verschillende dingen. Ik heb nu twee projecten vanuit opdrachtgever Mixit maar ik pak ook interne taken voor Mixit en voor SYP op. Zo zit ik bijvoorbeeld ook in de evenementencommissie van SYP. Dus het schakelen tussen al die verschillende taken en omgevingen heb ik sterk ontwikkeld.

“Je hebt verantwoordelijkheden en ik heb geleerd dat als ik ergens verantwoordelijk voor ben, ik daar mijn mannetje voor mag staan en daarvoor mag strijden.”

Tijdens mijn traineeship heb ik veel gehad aan de LAB trainingen. Wanneer er iets speelde, zoals omgaan met verschillende belangen, kon ik dit als casus meenemen en bespreken. In dit voorbeeld hebben we het gehad over overtuigingskracht en hoe je daar mee om kan gaan. Deze skills maken het leven makkelijker en deze trainingen hebben mij hier dus goed bij geholpen!

Tot slot denk ik dat het vooral belangrijk is dat je ondanks twijfels gewoon de uitdaging aangaat en kijkt wat je allemaal te wachten staat! Wat ik fijn vind aan het traineeship is dat er zoveel verschillende opdrachten zijn. Hierdoor kan je wanneer je een opdracht afrondt die uiteindelijk toch niet zo goed bij je bleek te passen, gewoon weer iets anders proberen. Er zijn zoveel verschillende functies, je kunt het zo gek niet bedenken, en je kunt bepaalde rollen ook helemaal naar je eigen hand zetten. Wat ik nu bijvoorbeeld bij Mixit doe is wel wat ik voor ogen had om te gaan doen, maar waarvan ik niet eens wist dat het bestond.”