IT trainee Helene van den Bosch is 26 jaar, heeft communicatie gestudeerd en is na haar studie gaan werken als Journey Analist. In deze rol bracht ze customer journeys voor bedrijven in kaart en analyseerde ze verbeterpunten. Helene vond dit een hele leuke functie om mee te beginnen, maar na drie jaar ging ze op zoek naar een nieuwe uitdaging waardoor ze de overstap maakt naar een functie als coördinator e-commerce. Dit paste minder goed bij haar waardoor Helene opnieuw rond ging kijken. Tijdens een gesprek met een vriendin die bij Strict Young Professionals (SYP) in dienst was, kwam Helene erachter dat ze de werkzaamheden die bij het traineeship hoorden heel graag zelf zou willen doen. Zodoende is ze in maart 2021 gestart met het business IT consultancy & projectmanagement traineeship. 

Helene: “De overgang van werken naar het traineeship voelde voor mij alsof ik weer even terug was op school. Ineens ben je weer met allemaal jonge mensen aan de slag, iedereen is aan het leren en bezig met ontwikkeling. Dat vond ik eventjes gek, maar eigenlijk ook heel positief en het wende ook heel snel. Ik begon in een kleine lichting trainees. Vervolgens werd onze lichting uitgebreid met een nieuwe groep trainees. Toen ik dat hoorde, zag ik het niet zo voor me aangezien ik al heel open en vertrouwd was met mijn ‘eigen’ lichting. Ik had het gevoel dat ik door de komst van nieuwe trainees weer alles opnieuw moest gaan delen. Maar toen we eenmaal als nieuw samengestelde lichting aan de slag gingen, vond ik het juist heel waardevol en fijn om met deze groep mensen samen te werken. Er heerst een hele open sfeer en ik voel echt de ruimte om dingen te delen. Dit kwam eigenlijk vanzelf tot stand, er heerste gelijk een vertrouwd gevoel in de groep. Dat had ik niet verwacht en ik ben hierdoor echt positief verrast. Ik denk dat dit komt doordat iedereen erg gemotiveerd is, zich open en kwetsbaar op durft te stellen en veel respect heeft voor elkaar.

“Er heerst een hele open sfeer en ik voel echt de ruimte om dingen te delen. Dit kwam eigenlijk vanzelf tot stand, er heerste gelijk een vertrouwd gevoel in de groep.”

Na de twee opleidingsmaanden ben ik als projectmanager gestart bij opdrachtgever Egency. Hier ging ik aan de slag met een werkplekmigratie en een servermigratie De organisatie waarbij ik de IT-migratie uitvoerde ging verhuizen. Ik ben betrokken bij de aanleg van de nieuwe en verhuizing van de oude IT-afdeling. Tijdens dit project heb ik direct heel veel geleerd over IT, maar ook over de basisvaardigheden van projectmanagement. Mijn tweede opdracht was via Mixit.  Bij de klant van Mixit heb ik in de rol van verander-coach diverse groepen leidinggevenden ondersteund tijdens een reorganisatie. Momenteel ben ik al langere tijd bezig met mijn derde opdracht bij de Cyber Innovation Hub (CIH) van het Ministerie van Defensie.  De CIH werkt met alle Defensieonderdelen, zoals Marine, Luchtmacht en Landmacht aan korte cyclische innovatietrajecten gericht op cyber security en cyber weerbaarheid. In overleg met onze interne klanten bedenken, testen en werken we toe naar een proof of value, waarbij we aantonen dat de oplossing of tool direct toegevoegde waarde heeft en ook onmiddellijk toepasbaar of inzetbaar is. Hiervoor werken we met al bestaande producten uit de markt die we aanpassen aan de behoeften vanuit Defensie. Ik ben hier gestart als PMO, maar ben doorgegroeid naar de rol van projectmanager. Ik heb een aantal eigen projecten en ondersteun daarnaast ook bij de grotere trajecten of programma’s. Ik heb het echt onwijs naar mijn zin! Voor mijn eigen projecten ben ik in principe verantwoordelijk voor alles, van de kick-off tot aan de oplevering. Hierbij kun je denken aan het inplannen van de projectmeetings, het informeren van de stakeholders en het aansturen van alle betrokken partijen in de daadwerkelijke uitvoering van het project. Bij de grotere projecten kijk ik mee met de senior projectmanager en ondersteun ik hem of haar bij het realiseren van het project of programma.

“Ik ben hier gestart als PMO, maar ben doorgegroeid naar de rol van projectmanager. Ik heb een aantal eigen projecten en ondersteun daarnaast ook bij de grotere trajecten of programma’s. Ik heb het echt onwijs naar mijn zin!”

Wat heel leuk is, is dat Strict collega Kor ook bij Defensie op opdracht zit. Hij is operational lead en strategisch adviseur waardoor hij het hele team aanstuurt. De start van een project pak ik samen met hem op, en gedurende het project blijf ik telkens met hem in contact om te kijken of we nog de juiste strategie volgen en hoe het project verloopt. Als er weer nieuwe input komt van buitenaf dan brengt hij dit ook bij mij, zodat het verweven wordt in het project en de juiste stakeholders betrokken zijn en blijven. Daarnaast bereiden we sommige meetings samen voor of evalueren we bepaalde zaken. Door zijn begeleiding denk ik veel meer na over wat me opvalt tijdens het werk, hoe ik dingen anders kan doen en hoe ik om kan gaan met bepaalde reacties van stakeholders. Ik krijg hierdoor veel feedback en uitleg over hoe ik zo’n project nou kan aanpakken, zijn kennis en ervaring is heel waardevol daarin. Naast onze werkzaamheden bij Defensie is Kor ook mijn buddy vanuit het interne buddy programma bij Strict, waardoor we naast de tijd op onze opdracht ook ruimte krijgen van Strict om regelmatig met elkaar te sparren over het werk.

“Door zijn begeleiding denk ik veel meer na over wat me opvalt tijdens het werk, hoe ik dingen anders kan doen en hoe ik om kan gaan met bepaalde reacties van stakeholders.”

Voor mij is elke week anders. Op maandag heb ik vaak externe afspraken en op dinsdag en donderdag hebben we vaste kazernedagen. Daarnaast ben ik op woensdag regelmatig op het kantoor van Strict aanwezig en ik probeer ook de vrijdagochtenden hier te zijn om bezig te gaan met mijn persoonlijke ontwikkeling of een training. Ik vind het heel leuk om op veel verschillende plekken te komen. Voor externe afspraken reis ik het hele land door. Zo had ik laatst ’s ochtends een meeting in Eindhoven en in de middag in Den Haag. Wat ik ook erg gaaf vind aan mijn opdracht is dat ik voor onze deelname aan een onderdeel van de oefening Falcon Autumn aanwezig moest zijn op vliegbasis Gilze-Reijen, waar ik de hele dag stond tussen de rondvliegende Apaches en Chinooks, echt een bizarre ervaring! Daarnaast mocht ik mee als projectmanager bij de internationale NATO-oefening CWIX. Een reis naar Polen voor de voorbereidende meetings als op locatie als tijdens de oefening zelf. Dus ook dat soort trips horen bij het werk.

Ik werk eigenlijk nooit thuis. In het begin van het traineeship heb ik dat wel gedaan omdat dat toen mogelijk was voor de eerste opdrachten. Ik vind thuiswerken helemaal niet prettig en vind het veel fijner om op locatie te werken. Thuis word ik snel afgeleid, dus ik wil me goed kunnen focussen en met collega’s kunnen sparren op locatie. Dat werkt voor mij beter.

“Ik stond daar de hele dag tussen de rondvliegende Apaches en de Chinooks, echt een bizarre ervaring!”

Tijdens mijn tijd bij Defensie heb ik veel geleerd, het eerste wat naar boven komt, is: gewoon dingen gaan doen en niet bang zijn. Stap op dingen af en stel vragen! Daarnaast heb ik geleerd hoe ik projecten vorm geef, hoe je de vraag achter de vraag achterhaald om de klant echt te kunnen helpen en hoe ik verschillende stakeholders bij projecten betrek om een project echt samen te doen. Ik ben uitgedaagd om uit mijn comfortzone te gaan door bijvoorbeeld bepaalde meetings vorm te geven en voor te zitten. Dat vind ik nog steeds best spannend, maar door het te blijven doen voelt het steeds natuurlijker. Hier hebben de begeleiding van Kor en de trainingen vanuit het traineeship mij enorm bij geholpen. Zo heb ik laatst kunnen oefenen met een praktijksituatie tijdens een LAB-training. Hierdoor heb ik kennis gemaakt met de DROP-techniek, waarbij het Doel van de meeting, de Rollen van de aanwezigen, de Onderwerpen en de Procedure in de voorbereiding worden bepaald zodat dit helder te communiceren is tijdens meeting. Deze methodiek kon ik direct gebruiken tijdens meetings en het toepassen ervan heeft me veel houvast en zelfverzekerdheid gebracht. De sessies bij Reis van de Held versterken mijn persoonlijke groei op onder andere het gebied van zelfverzekerdheid alleen maar meer. Hierdoor durf ik meer taken op te pakken en vrijuit mijn mening te geven.

“Deze methodiek kon ik direct gebruiken tijdens meetings en het toepassen ervan heeft me veel houvast en zelfverzekerdheid gebracht.”

Vanaf dag één heb ik me bij SYP me op mijn plek gevoeld en ik waardeer de ruimte die er is voor mijn ontwikkeling. Ik mag zelf vorm geven aan mijn carrière pad, aangeven wat mijn behoeften en wensen zijn en kan hierover in gesprek gaan. In mijn ogen is een traineeship bijzonder waardevol, voor net afgestudeerden en ook echt voor starters die een switch in hun carrière willen maken zoals ik. Je krijgt proactieve ondersteuning in je ontwikkeling, onder andere via het ‘Reis van de Held’ traject, de LAB- trainingen, de opdrachten, je buddy en je collega’s. Alles wat ik nodig heb, is in huis, en het is aan mijn om dat in te zetten. Het is mijn reis, mijn eigen route. Wat ik graag wil meegeven aan mensen die al een paar jaar aan het werk zijn, is dat het aangaan van een traineeship wellicht aanvoelt als een mogelijke stap terug in je carrière. Dit kan komen doordat je opnieuw gaat leren en een nieuwe start maakt binnen een ander vakgebied of andere functie. Echter denk ik dat het absoluut niet als een achteruitgang gezien moet worden en ik ben ervan overtuigd dat als je zowel persoonlijk als professioneel wilt groeien, een traineeship de ideale keuze kan zijn.”