IT trainee Jasper Sprong is 22 jaar en woont in Sliedrecht. Tijdens zijn studie Bedrijfskunde heeft Jasper veel kennis opgedaan over onder andere procesverbeteringen en procesorganisatie. Nadat hij was afgestudeerd, twijfelde Jasper of hij wilde doorsturen of direct aan het werk wilde gaan. Hij besloot op zoek te gaan naar een traineeship en via een goede vriend kwam hij terecht bij het traineeship van Strict Young Professionals (SYP), waar hij meteen enthousiast over was. 

Jasper: “De overgang van studeren naar het traineeship vond ik heel prettig. Ik zou nog wel eens terug willen naar die eerste opleidingsmaanden, daarna is het treintje eenmaal gaan lopen en het werk is gewoon druk. Volgens mij is het consultancy eigen dat het de ene week rustiger is dan de andere en dat je soms overuren moet maken. Het was dus fijn om te beginnen met de opleidingsdagen en het behalen van certificaten.

Momenteel werk ik aan twee verschillende opdrachten. Ik vind het zelf echt een goede combinatie, de ene opdracht is meer gericht op projectmanagement/PMO-opdracht en de andere opdracht meer op consultancy. Zo zit ik bij NS en hier werk ik met collega’s van Strict aan. Ik vervul daar de rol als PMO voor een Cybersecurityprogramma binnen het Netwerk van de Toekomst project. We doen daar twee dingen, één is het netwerk van NS proberen beter te beveiligen en het tweede is het beleid intern bij NS aanscherpen. Vanuit mijn rol coördineer ik zaken zoals het organiseren van meetings en zorgen dat documenten op de goede plek staan. Ook ben ik een soort van centraal contactpersoon die zaken regelt of doorzet. Deze opdracht is echt een instap opdracht, maar het is heel vet omdat je op een best wel hoog niveau zit en je kan meekijken naar hoe het daar dan aan toegaat. De werkzaamheden zijn misschien niet het meest uitdagend, maar door het kijkje in de keuken doe ik veel ervaring op. Ik denk dat je deze kans niet zo snel krijg als je geen trainee bent. Als je in een ‘reguliere’ functie zit, kan je hierbij niet zo snel bij meekijken, dus dat is heel tof!

“Deze opdracht is echt een instap opdracht, maar het is heel gaaf omdat je op een best wel hoog niveau zit en je kan meekijken naar hoe het daar dan aan toegaat. ”

Mijn tweede opdracht voer ik uit bij Omgevingsdienst Brabant Noord (OBDN) en dit is dus wat meer een consultancy rol. Wij houden ons bij deze klant namelijk bezig met het gegevensmanagement. Deze organisatie werkt met heel veel bedrijfsgegevens, omdat ze o.a. vergunningen afgeven en milieucontroles uitvoeren. Hierbij zouden ze graag wat meer grip willen hebben qua onderhoud. Het is nu lastig om te zien wie wat heeft aangepast in documenten en of de informatie dan nog wel juist is. Wij zijn bezig om deze processen wat meer te structureren en te standaardiseren. De basiswerkzaamheden die ik in dit project uitvoer ken ik vanuit mijn studie. Ik ben dus al vrij bekend met zo’n soort project, het interviewen van mensen en het doen van onderzoek. Deze werkzaamheden vind ik ook leuk om te doen. Deze opdracht voer ik wederom samen met een Strict collega uit. Hij zet de lijntjes uit zodat ik aan de slag kan gaan met de uitwerking. Daarnaast is hij ook ondersteunend en leest mijn dingen na. Ik leer heel veel van deze samenwerking, vooral over de aanpak van zo’n soort project en de keuzes tijdens de uitvoering ervan. Ik krijg er steeds meer zin in om zelf een opdracht op te pakken. Dat je de aanpak zelf kan gaan kiezen en je eigen manier kan gaan (door)ontwikkelen.

“De basiswerkzaamheden die ik in dit project uitvoer ken ik vanuit mijn studie. Ik ben dus al vrij bekend met zo’n soort project, het interviewen van mensen en het doen van onderzoek.”

Met twee opdrachten is het wel belangrijk dat ik mijn tijd goed verdeel. Op maandag ben ik op locatie bij ODBN voor een paar werkoverleggen en afstemming in een wat kleiner groepje met de ‘teamleads’. De dinsdagochtend kan ik zelf invullen en de ’s middags zijn we op het Strict kantoor met het NS-project bezig. Op woensdag werk ik vanuit huis en op donderdag bij NS op kantoor. Dat is echt een gave locatie, met een mooi uitzicht over Utrecht. Om de week af te sluiten kom ik vrijdag op het Strict kantoor en sluit ik aan bij het Mission Critical Grip team en kom ik samen met mijn buddy. Als trainee kun je namelijk een Strict collega als buddy kiezen en hiermee samen komen om zaken te bespreken. Binnenkort ga ik met mijn buddy Ken mee naar zijn opdracht bij Schiphol omdat ze dan een testdag hebben. Ik vind het heel interessant om een keer bij Schiphol achter de schermen te mogen kijken.

Aangezien ik momenteel twee verschillende rollen invul, kan ik heel goed zien wat ik wel en niet leuk vind en dit met elkaar vergelijken. Daarnaast ben ik vanuit het traineeship programma ook bezig met het stellen doelen en het identificeren van mijn krachten en ontwikkelpunten. Als feedback krijg ik ook wel eens dingen te horen die ik niet altijd van mezelf zou hebben verwacht. Een voorbeeld daarvan is dat ik van mensen hoor dat ze mij zien als iemand die goed leiding kan geven. Dat vind ik wel heel interessant, dat je daar op komt omdat je op deze manier aan de slag bent met je ontwikkeling. Ik zie mezelf nog niet direct als leider en merk op dat ik wat meer naar de consultancy kant neig. Maar ik zie wel steeds meer in dat leiderschap ook verweven is in consultancyrollen. Dat zie ik bijvoorbeeld bij een Strict collega waarmee ik veel samenwerk; hij heeft veel technische kennis en heeft in principe meer een consultancy rol, maar hij is in de werkgroep verantwoordelijk voor bepaalde zaken en is daarvoor in de lead.

“Als feedback krijg ik ook wel eens dingen te horen die ik niet altijd van mezelf zou hebben verwacht. Een voorbeeld daarvan is dat ik van mensen hoor dat ze mij zien als iemand die goed leiding kan geven.”

Verder ben ik natuurlijk ook bezig met het Reis van de Held programma. In het begin was het een beetje onwennig voor me om met een nieuwe groep open en persoonlijk te praten, maar het wordt steeds meer eigen. Zo heb ik tijdens een sessie besproken dat er een belangrijke presentatie aan zat te komen en ik daar eigenlijk best zenuwachtig voor was. Dan kan ik echt de hele dag een beetje zenuwachtig zijn en het ook niet meer leuk vinden om te presenteren. Ik probeer dat gevoel dan voor mezelf weg te moffelen door te zeggen dat de mensen aan wie ik de presentatie moet geven ook maar gewoon mens zijn. Maar tijdens de sessie gingen we hier wat dieper op in en bespraken we dat je deze emotie niet weg hoeft te stoppen. De emotie is er gewoon, je kunt deze accepteren en op een later moment reflecteren of je er wat mee moet of waar deze vandaan komt. In plaats van dat je je op het moment zelf gek gaat lopen maken door niet zenuwachtig te mogen zijn.

Tot slot denk ik dat tegenwoordig best veel mensen nog niet helemaal weten welke kant ze op willen. Dat is best wel een algemeen iets volgens mij. Een traineeship waar je de kans krijgt om veel dingen uit te proberen kan goed passen wanneer je nog niet zeker bent van je keuze. Ga het gewoon doen en denk niet dat je heel snel een keuze moet maken. Sommige mensen switchen op hun 50ste ook nog van baan. Pak je kans om te zeggen: ‘Ik weet niet helemaal wat ik wil, maar ik ga het uitproberen’, en ik denk dat je dat hier bij SYP heel goed kan doen.”