IT trainee Nick Mastenbroek is 31 jaar en woont in Utrecht. Na zijn bachelor Toegepaste Psychologie aan de Fontys Hogeschool heeft Nick de bachelor Psychologie met specialisaties in forensische psychologie en statistiek aan de Tilburg University behaald. Na zijn studie werkte Nick korte tijd als re-integratiecoach, maar hij merkte op dat dit niet helemaal bij hem paste. Tijdens zijn zoektocht naar iets anders kreeg hij een goede tip van een bekende uit een andere professionele setting en deze tip bracht hem bij het traineeship van Strict Young Professionals (SYP).
Nick: “Tijdens mijn studietijd heb ik verschillende bestuursfuncties bekleed, waarvan één jaar als voorzitter van het marketingteam. Die rol was een soort van projectmanagement rol en dat vond ik fantastisch om te doen! De tip voor het traineeship kwam dan ook uit deze hoek, het viel diegene namelijk op dat ik het toen zo leuk vond om te doen en hoe ik met mensen en het team omging. Het mensgerichte stukje van werken, dat ik vanuit mijn psychologie achtergrond heb meegenomen, kan op zoveel meer manieren worden gebruikt dan alleen maar via een directe coaching of therapeutische relatie. Dit neem ik juist ook mee in het werk bij SYP.
“Het mensgerichte stukje van werken, dat ik vanuit mijn psychologie achtergrond heb meegenomen, kan op zoveel meer manieren worden gebruikt dan alleen maar via een directe coaching of therapeutische relatie.”
De overgang van mijn werk als re-integratiecoach naar het traineeship vond ik heel fijn. Wat ik zo tof vind aan het traineeship is dat je kansen krijgt om te leren en de mindset ontwikkelt om jezelf te blijven ontwikkelen. In je studie ben je altijd bezig met jezelf ontwikkelen en ook in mijn bestuursfunctie was dat iets wat ze me heel erg op het hart probeerden te drukken. Daar gaat bij mij een vuurtje van branden. In mijn vorige functie ontwikkelde ik natuurlijk wel coachingsvaardigheden in de praktijk, maar nu ben ik bezig met mijn ontwikkeling op verschillende gebieden. Binnen een traineeship is het natuurlijk juist de bedoeling dat je leert en dat vind ik een heel fijn idee. Het tweespel tussen enerzijds willen presteren op mijn opdracht en anderzijds mezelf eraan herinneren dat ik nieuw ben, mezelf aan het ontwikkelen ben en hier en daar een fout mag maken, is een fijn gegeven om mee aan het werk te gaan.
Momenteel ben ik bezig met mijn eerste opdracht, bij KPN. In eerste instantie begon ik daar als PMO’er; een ondersteunende rol voor de projectmanager die in de lead is voor het innovatieproces binnen de organisatie. Dat is best wel een groot en gecompliceerd proces met veel verschillende stakeholders en hij heeft de taak om dat te besturen. Aan het begin was deze rol wat meer administratief en mijn opdracht gaat over een bepaald informatiesysteem. Gaandeweg ben ik gaan kijken naar waar de uitdagingen binnen deze rol en dit project liggen en wat ik naast het ondersteunende werk nog meer kon gaan toevoegen. Door dit te hebben gedaan ben ik nu veel meer bezig met procesmatige veranderingen doorvoeren in de innovatieketen, grip te krijgen op het gehele proces en te kijken hoe we dat kunnen optimaliseren met verschillende stakeholders. Ik heb mijn oorspronkelijke rol dus behoorlijk uitgebreid.
“Het tweespel tussen enerzijds willen presteren op mijn opdracht en anderzijds mezelf eraan herinneren dat ik nieuw ben, mezelf aan het ontwikkelen ben en hier en daar een fout mag maken, is een fijn gegeven om mee aan het werk te gaan.”
Deze uitbreiding van mijn taken is eigenlijk tot stand gekomen door de trainingen die ik tijdens het traineeship gevolgd heb en daarnaast de drive die Strict meegeeft om te kijken wat je nou als Young Professional kan toevoegen aan een bedrijf. Dus niet alleen je rol goed invullen maar ook dat stapje extra zetten en na te gaan welke gebreken je ziet waardoor degene die je moet ondersteunen zijn werk misschien minder goed kan doen. In dit geval zag ik een aantal dingen die zorgden voor ruis in de organisatie. Die heb ik netjes onder elkaar gezet en gelijk een voorstel gedaan over hoe we het op konden lossen. De manager realiseerde zich dat we er wel wat mee moesten, vanwege hoe veel het hem in de weg zat. Toen ben ik eigenlijk gevraagd om me daarmee bezig te houden, superleuk! Het is voor mij echt een uitdagende klus op deze manier.
Eén van mijn werkdagen ziet er als volgt uit. Bij KPN hebben we een wekelijks overleg met het team van implementatiemanagers. Zij hebben een belangrijke rol in het innovatieproces en ik heb veel met hen van doen om dat proces te veranderen. Deze meeting is heel interessant, want het zijn mensen die al veel langer in het vak zitten. Door zo’n overleg krijg je dus mee waar ze zich mee bezig houden en je krijgt ook heel makkelijk een lijntje naar hen toe als je zegt: ‘dat lijkt me wel interessant om eens bij mee te kijken’. En daar deel ik dus ook mijn eigen projecten. Na een gezamenlijke lunch ga ik vervolgens zelfstandig aan de slag. Gedurende de dag heb ik meetings met stakeholders van stukjes van het proces waar ik mee bezig ben. Of ik ben bezig met één van de vele projecten waar ik me mee bezig houd. Zo moet ik veel procesplaten optekenen op dit moment, dat is namelijk onderdeel van het project om het innovatieproces inzichtelijk te krijgen. Dat zijn leuke uitdagingen om je mee bezig te houden. En ik krijg er veel waardering voor terug omdat lang niet iedereen er zo in thuis is als jij als je eenmaal in die rol zit.
“Door zo’n overleg krijg je dus mee waar zij zich mee bezig houden en je krijgt ook heel makkelijk een lijntje naar hen toe als je zegt: ‘dat lijkt me wel interessant om eens bij mee te kijken’.”
Naast dat ik zoveel inhoudelijke kennis opdoe, vind ik het persoonlijke ontwikkelingstraject dat we als trainee volgen bij Reis van de Held ook heel waardevol. Tijdens een van de sessies had ik een casus ingebracht die met werkdruk te maken had en die hebben we toen besproken. Uiteindelijk kwamen we op iets wat veel dieper zat dan het oppervlakkige wat ik had ingebracht, namelijk: ik heb het best wel druk en hoe ga ik daarmee om? Daar zijn we toen op doorgegaan, ook in de individuele sessies, om erachter te komen wat daar nou achter zit. Met de kennis die ik daar nu over heb, herken ik het op zo veel plekken in mijn leven. Dit was echt een eyeopener over een gedraging die ik best wel vaak vertoon. Ik vind het bijzonder dat je zo’n persoonlijk traject op deze manier met je collega’s kan doorlopen.
Wat ik echt geweldig vind aan dit traineeship is dat je niet meteen hoeft te beslissen wat je voor de rest van je leven gaat doen. In plaats daarvan krijg je de kans om te ontdekken wat je sterke punten zijn, wat je leuk vindt en wat niet, en welke bedrijven je interessant vindt. Bovendien kom je in aanraking met verschillende rollen en bedrijven. Als je, net zoals ik, direct na je studie in een specifieke functie zoals coach aan de slag gaat, mis je dit soort geweldige kansen.
“Wat ik echt geweldig vind aan dit traineeship is dat je niet meteen hoeft te beslissen wat je voor de rest van je leven gaat doen. In plaats daarvan krijg je de kans om te ontdekken wat je sterke punten zijn, wat je leuk vindt en wat niet, en welke bedrijven je interessant vindt.”
Een traineeship is een van de beste dingen die je kunt doen als je net klaar bent met studeren. Het biedt ontwikkelingsmogelijkheden op zoveel gebieden: je kennis, vaardigheden en netwerk kunnen allemaal groeien. Als je je meteen vastlegt op een specifiek beroep, wordt je wereld behoorlijk beperkt. Dus onderschat niet wat een traineeship je kan bieden en overschat ook niet waar je aan begint. Een traineeship is een afgebakende periode, net als een studie eigenlijk.”
Saskia is Marketing & Communicatie Specialist bij Strict en Strict Young Professionals.