IT Healthcare trainee Nienke Bink heeft de bachelor Biomedische Technologie en de master Werktuigbouwkunde behaald aan de Universiteit Twente. Sinds november 2020 is Nienke in dienst bij Strict Young Professionals. Lees verder om te weten te komen hoe Nienke de technische en medische werelden bij elkaar brengt tijdens haar traineeship.

Nienke: “Na mijn bachelor Biomedische Technologie, heb ik me tijdens mijn master Werktuigbouwkunde ook veel beziggehouden met medisch gerelateerde onderwerpen. Zo heb ik me voor mijn stage beziggehouden met een stent in de bloedvaten in het hart, en mijn afstuderen ging over een onderdeel in een heupimplantaat. Ik ben dus altijd wel in die medische wereld gebleven. Toen ik naar een baan ging zoeken was ik op zoek naar de combinatie van deze technische en medische wereld, want dat vond ik het leukst. Bij Strict Young Professionals kwam ik het IT Healthcare traineeship tegen, en dat sprak me wel aan.

“Toen ik naar een baan ging zoeken was ik op zoek naar de combinatie van deze technische en medische wereld, want dat vond ik het leukst.”

Ik ben momenteel voor het grootste gedeelte van mijn week bij Pieter van Foreest, een grote organisatie in de ouderenzorg in de regio Delft, aan de slag. Ik ben daar begonnen bij het programma van toezichthoudende techniek. De organisatie is namelijk bezig om in alle ‘huizen’ de zorgdomotica te vervangen en te vernieuwen. Daar zijn ook een hoop technische voorbereidingen voor nodig. Hier draait dan ook het hele programma om. In het begin moest ik vooral ondersteunen bij het programma. Zo moest ik bijvoorbeeld structuur aanbrengen in het programma, plannen schrijven, dat soort zaken. Inmiddels houd ik me meer bezig met projectleiding op twee locaties waar de techniek moet worden geïmplementeerd. Ik moet daarvoor zaken afstemmen met de leveranciers, met de mensen op locatie en met de mensen die de adoptie begeleiden.

Daarnaast ben ik bij Pieter van Foreest bezig met de innovatieprojecten. Dit zijn voornamelijk pilotprojecten waarin we dingetjes gaan uitproberen in de zorg. We zijn begonnen met slimme vloeren en inmiddels zijn we allerlei opties aan het verkennen, zoals onder andere een slimme camera. Ik vind het leuk dat ik betrokken word bij allerlei projecten en voel me soms zelfs een interne medewerker.

“Ik vind het leuk dat ik betrokken word bij allerlei projecten en voel me soms zelfs een interne medewerker.”

Ik heb veel ervaringen opgedaan tijdens mijn traineeship. Ik heb veel geleerd over hoe organisaties in elkaar zitten. In het opleidingstraject heb ik van alles geleerd over de processen van beslissingen maken en over projectmanagement, maar nu heb ik dat ook in het echt mogen ervaren en mijn kennis mogen toepassen. Ook heb ik geleerd hoe het in een organisatie werkt met hiërarchieën en wie aan wie toestemming moet geven. Omdat ik niet de techneut hoef uit te hangen en ik alleen maar moet zorgen dat dingen op het juiste moment gebeuren, heb ik mijn technische kennis niet echt uitgebreid maar meer geleerd over hoe dat hele spelletje werkt. In het begin mocht ik dan starten aan een project en dacht ik dat het over twee maanden wel klaar zou zijn. Nou, zo werkt het dus niet, haha! Dat duurt allemaal veel langer, en tussendoor heb je tegenslagen en dingen die anders moeten. Dat leer je dan wel.

“Omdat ik niet de techneut hoef uit te hangen en ik alleen maar moet zorgen dat dingen op het juiste moment gebeuren, heb ik mijn technische kennis niet echt uitgebreid maar meer geleerd over hoe dat hele spelletje werkt.”

Doordat ik meerdere projecten draai, is mijn werkweek erg gevarieerd. Meestal sta ik redelijk laat op. Dat is nog zo’n corona-dingetje, haha! Dan ga ik me snel klaar maken en ga ik achter mijn computer zitten. Soms start ik de dag met een teammeeting, soms niet. Dan hangt het er een beetje vanaf wat ik doe, omdat ik me met zo veel verschillende dingen bezighoud. Soms moet ik meteen in de auto om naar het innovatie lab te gaan, een andere keer moet ik naar de locatie om te kijken of alles goed gaat met de leverancier. Sommige dagen zit ik de hele dag in meetings of ben ik de hele dag documenten aan het schrijven. Mijn werk is eigenlijk heel verschillend.

Tot slot denk ik dat het tijdens het traineeship erg belangrijk is dat je niet bang bent om vragen te stellen. Door vragen te stellen leer je uiteindelijk het meeste. Iedereen is meer dan bereid om je vragen te beantwoorden en je te helpen. Dan kan je zelf ook het snelste groeien.”