IT trainee Renjo van Bragt is 23 jaar en heeft de bachelor Communicatiewetenschappen en de master Bedrijfskunde behaald aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn studie wist Renjo dat hij íets met innovaties en IT wilde gaan doen maar nog niet precies wat. Deze sector was namelijk helemaal nieuw voor hem. Renjo leek het traineeship van Strict Young Professionals de ideale mogelijkheid om dit verder te verkennen en is sinds oktober 2021 in dienst bij ons.  

Renjo: “Al vroeg in het traineeship ben ik terecht gekomen op opdracht bij Mixit. Deze organisatie implementeert digitale werkplekken voor klanten. Tijdens mijn huidige opdracht vervul ik de rol als adoptie consultant. Deze functie is niet gericht op keiharde IT, de focus ligt namelijk juist meer op het centraal zetten van de mens en dat spreekt mij heel erg aan! Bij Mixit bevalt het heel goed. Mijn inzet is ook al een aantal keren verlengd, dus dat is fijn. Daarnaast word ik bij Mixit echt betrokken bij het team, zo mocht ik bijvoorbeeld mee met een weekendje Berlijn georganiseerd vanuit Mixit.   

“Deze functie is niet gericht op keiharde IT, de focus ligt namelijk juist meer op het centraal zetten van de mens en dat spreekt mij heel erg aan!”

Mijn werkzaamheden zijn afhankelijk van het project waarmee ik bezig ben. In het beginstadium wordt er voornamelijk informatie opgehaald bij de medewerkers. Hierbij brengen we de behoeftes vanuit de medewerkers in kaart. Dus vaak neem ik dan interviews af. De gegevens die hieruit komen, verwerken we vervolgens in het adoptieplan. In plaats van een heel generiek plan te maken, wordt het adoptieplan specifiek voor de medewerkers opgesteld. Daarnaast wordt input van de technische partij ook netjes in kaart gebracht en verwerkt in het adoptieplan. 

Het kantoor van Mixit bevindt zich in Rotterdam. Ik probeer één keer per week naar hun kantoor toe te gaan. Het is voor mij namelijk best wel ver rijden. Ik probeer daar meestal om 8:00 uur te zijn en vertrek rond 17:00 uur weer naar huis, dus dat zijn wel lange dagen dan. De rest van de dagen werk ik vanuit thuis of ga ik langs bij een klant bijvoorbeeld. 

Tijdens deze opdracht heb ik voornamelijk veel over de aanpak van adoptietrajecten geleerd, hier had ik van tevoren nog niet zo veel kennis van. Ook een stukje stakeholdermanagement heb ik geleerd omdat ik veel in contact sta met verschillende partijen die verantwoordelijk of betrokken zijn in zo’n verandertraject. Daarnaast heb ik ook veel geleerd over het omgaan met weerstand vanuit klanten. Dat kom je eigenlijk overal tegen. Ik had daar in het begin wel veel moeite mee maar nu kan ik daar langzamerhand beter mee omgaan. Maar weerstand blijft lastig, uiteindelijk kun je als consultant alleen advies geven. Je kunt zelf niet het beleid bepalen dus als de klant uiteindelijk het toch op zijn of haar manier wil doen, dan is dat prima.   

“Maar weerstand blijft lastig, uiteindelijk kun je als consultant alleen advies geven. Je kunt zelf niet het beleid bepalen dus als de klant uiteindelijk het toch op zijn of haar manier wil doen, dan is dat prima.” 

Tot slot vind ik het nog leuk om te vertellen dat we in de corona periode een keer met een klant zijn gaan jeu-de-boulen als kennismaking. Dat vond ik wel echt een hele grappige en leuke manier om dit te doen. Van tevoren had ik deze klant alleen nog maar digitaal gesproken. Het was echt een geslaagde informele manier om elkaar te leren kennen.”