“Hoi! Ik ben Emilie, ik ben inmiddels alweer 24 jaar en in juli 2021 ben ik begonnen bij Strict Young Professionals. Mijn achtergrond zit in de politicologie en bestuurskunde en ik doe nu een opdracht bij KPMG international.”

Jouw achtergrond is helemaal niet technisch! Hoe ben je dan toch in de ICT gekomen?

“Je zou inderdaad denken dat die studie helemaal niet past bij werken in de ICT consultancy, maar toch zie ik veel van mijn studie terug in mijn werk. Bij mijn studie bestuurskunde ging het er bijvoorbeeld veel over hoe organisaties het beste kunnen werken en hoe de lijnen binnen een hiërarchische organisatie precies lopen. Dat zie ik nu ook terugkomen bij mijn opdracht. Zo moest ik bijvoorbeeld ook zelf helpen een organisatie op te zetten binnen mijn afdeling. Daarin merkte ik dat het wel handig was dat ik al kennis had over hoe je zo’n structuur het beste kan opbouwen.” 

Wat doe je precies bij KPMG?

“Bij KPMG international werk ik aan twee projecten. Mijn eerste project is gericht op het mogelijk maken van internationale data sharing aan de hand van een app. Mijn tweede project is gericht op performance management, waarbij ik projectmanager ben op het gebied van reporting en dashboarding.” 

Je opdrachten klinken best technisch, terwijl je studie dat niet was. Hoe was die overgang?

“Nou, in het begin best lastig. Gelukkig voelde ik me al zekerder door de opleiding van Strict Young Professionals die ik aan het begin van mijn traineeship heb gehad, die was erg waardevol. Zeker op het gebied van data had ik daardoor al relevante kennis.” 

Wat heb je geleerd van jouw opdracht bij KPMG?

“Echt heel veel! Je wordt natuurlijk meteen in het diepe gegooid, dus je leert in je eerste opdracht echt superveel. Kort samengevat zijn er twee onderwerpen waarover ik echt veel geleerd heb. Ten eerste over het hele technische gedeelte: hoe bouw je een applicatie, hoe werk je agile, wat houden termen als ‘production environment’ en ‘staging environment’ in. Ten tweede over het management gedeelte, dus hoe leid je een project, hoe leid je meetings, hoe houd je meetings bij het onderwerp, etc. En niet te vergeten: hoe werk je in een grote organisatie. KPMG is natuurlijk een enorme organisatie, en KPMG international is dan weer een nóg grotere organisatie waarin je je weg moet zien te vinden. Je ontwikkelt je daardoor heel snel.” 

Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou uit?

“Als ik de dag begin kijk ik meestal even goed door mijn agenda. Welke afspraken heb ik en wat moet ik aan deze afspraken voorbereiden? Zeker op maandag kijk ik dan ook meteen even door mijn agenda voor de rest van de week. Zo kan ik zien of er grote dingen gaan gebeuren die ik eerst nog met anderen moet voorbespreken. Als ik dat gedaan heb, maak ik een to-do lijstje voor die dag. Ik schrijf dit altijd op papier op zodat ik de to-do’s lekker kan afstrepen! En, ja, dan is het gewoon starten met die taken en naar mijn meetings gaan.” 

Wat zou je zeggen tegen starters die twijfelen over het IT traineeship?

“Ik zou het traineeship van Strict Young Professionals echt aanraden! Ik denk dat het opleidingstraject heel veel waarde toevoegt als je in de ICT-consultancy of projectmanagement wil werken. Ook als je net als ik geen technische achtergrond hebt. Mijn tip is daarnaast om tijdens het traineeship alle kansen en mogelijkheden tot coaching aan te pakken. Zowel natuurlijk van Reis van de Held en LAB trainingen, als op je opdracht en van de andere trainees.”